23 mei 2015

AMSTERDAM 3

Bent U er nog? En klaar voor de afsluiter?
Dan doe ik U met veel plezier kond van onze belevenissen tijdens de derde verblijfsdag in Neerlands uitzonderlijke hoofdstad.
Hier gaan we...

ZATERDAG
Half uurtje respijt gekregen van de reisleidster. Vandaag pas om 9 uur aan het ontbijt. De zon is op. Niet 'op', maar OP! Geen zon meer te zien: grijze lucht, dikke wolken, regen. Geen paniek. De planning zit goed want hiervoor heeft Niekol een binnenactiviteit in petto. Musea en tentoonstellingen zat. In Amsterdam kan U dan weer van speciale combinaties genieten: een leeg kerkgebouw dat een aangepaste invulling krijgt. Of wat denkt U van de World Press Photo 2015  tentoonstelling in De Nieuwe Kerk op de Dam. Eentje wil iets anders, en dat kan. Shoppen blijkt een wenselijk alternatief, en dan is de Bijenkorf vlakbij. Ziezo, weer iedereen content. De vijf overblijvenden duiken de kerk binnen. WPP loopt blijkbaar al 60 jaar. Waren er toen al foto's? Zwart-wit. Daar wordt een mens niet vrolijk van. Maar de geselecteerde kleurenprenten van tegenwoordig helpen hierbij al evenmin. Natuurlijk kan een fotograaf niet wegkijken als er zich tragedies afspelen om hem heen, maar af en toe een positief signaal ware toch mooi geweest. Niet in deze expo dus.
Ik droom even dat het mij overkomt: geselecteerd voor WWP 2022. Ingestuurde foto: telefoneren bij Station Amsterdam-Centraal (vrijdag 15 mei 2015)

"Hallo... No. Can't see you!"
"Nou, nou: leuke meid. Mooie benen...."
"Ja hoor, ik wacht op je. Ben die met de zonnebril en het groene vest."

Die zou dan zomaar in de expositie terecht komen. In 2022. Misschien wel weer in de Nieuwe Kerk in Amsterdam? Dan kon ik er zelf naar gaan kijken, en een foto maken. Met de vrienden van toen/nu.
En misschien gaan we dan net als toen, of toch maar 'nu', nog een laatste koffie drinken in het Grand Café Ovidius. Om ons weekend af te ronden. In de Magna Plaza, het shoppingcenter waar tegen die tijd de renovatie wel voltooid zal zijn. Wie weet droom ik dan...

Vandaag hou ik het gewoon bij de actuele tentoonstelling: die loopt nog tot 5 juli in Amsterdam, maar  op nog veel andere plaatsen in Europa. Het is hoe dan ook de moeite om even bij stil te staan, en te schuilen voor de regen of al te felle zomerzon. Je weet maar nooit.
Ondertussen zit onze driedaagse er op. Laatste tramrit terug naar het hotel om de auto's op te pikken. Binnen goed anderhalf uur zijn we terug in Antwerpen. Nemen we de regen mee, of laten we die achter ergens tussen Utrecht en Breda? We gaan plannen maken voor een volgende uitstap met deze bende: na Salamanca, Krakau, Valencia, Luxemburg en Amsterdam komt...

Marco Polo

Geen opmerkingen: