26 maart 2015

Vooruit achteruit, en dan naar Amsterdam...

Voor wie eraan mocht getwijfeld hebben: "Neen, ik ben U niet vergeten." En ook niet wat ik U eerder beloofd had.  Er waren alleen wat afspraken die voorrang moesten krijgen en regelingen die met prioriteit dienden afgehandeld. Huiselijke beslommeringen en praktische bezwaren dus, die ik wel van Elsschot lijk gepikt te hebben. Nu echter is er tijd om U wat meer te vertellen over de site van Le Grand Hornu. U weet wel, waar we tijdens het 'jongensweekend' heen trokken. In de buurt van Mons/Bergen. Henri De Gorge, de kolenhandelaar die daar in het begin van de 19de eeuw de boel aan het draaien kreeg leidt ons via een vlot audio-verhaal rond over zijn domein. Hieronder staat hij oog in oog met een van mijn 'brothers'. Het is een knap complex, dat met veel moeite en de nodige dosis geluk de EGKS-dans en bijhorende sloping ontsprongen is. Een verhaal dat aan je ribben kleeft en een restauratie die een pluim verdient.

Dat verhaal moet U eigenlijk ter plekke aanhoren. Een aanrader. En tegelijkertijd kan U van de gelegenheid gebruik maken om tot 19 april 2015 de tijdelijke tentoonstelling , Futur Archaïque te bezoeken. In de stallen van de mijnsite is een mooie expo opgezet. Middels hedendaagse vormgeving en oude materialen probeert men tegelijk een blik vooruit te werpen op de toekomst en terug te kijken in het verleden.  Antiek archaïsche materialen combineren met futuristisch design en ontwerpen...

De stalen toegangspoort  tot het stalgebouw. Het ingewerkte bronsreliëf suggereert de mijngangen, het ruwe werk en de harde levensomstandigheden. Dit is maar een fragment. Wie meer wil zien en weten kan daar al de tijd voor nemen bij een warm aanbevolen bezoek. De poorten zijn niet tijdelijk, zodus... "Vaut le détour" zoals de Michelin-gids pleegt te zeggen.

Het zal misschien niet iedereen even sterk aanspreken, maar om U een beeld te schetsen koos ik voor een werk van designer Kaspar Hamacher, die in de huid kroop van een houthakker. Mij kon deze tentoonstelling alleszins bekoren. Ter plaatse te beleven...

Er viel tussendoor nog snel een heen-en-weertje 'Amsterdam' uit de bovenste schoenkastla: wat bijbabbelen en een etentje op een schitterende locatie. Weer een ontdekking rijker: Loetje aan 't IJ. Warm aanbevolen!

Marco Polo

1 opmerking:

peterpignans zei

Schitterende tip, daar wil ik zeker heen ! Naar beide suggesties ,maat.