22 oktober 2014

I love Jordan - II

Vooraleer ik een tweede aflevering van mijn 'lovely Jordan'-verhaal aan U presenteer wil ik even aandacht vragen voor een boek van de allerhoogste kwaliteit dat mij tijdens de bewuste Jordaniē-trip uitermate heeft aangesproken en beroerd. Op de heenvlucht was er uitgebreid tijd voor de eerste hoofdstukken en in de terugvlucht paste net de lezing van het laatste hoofdstuk en de bijgevoegde documenten achteraan in het boek die met een alsnog verrassende aanvulling voor een klare afronding zorgen. Ter plekke heb ik de hoofdstukken/wandelingen 4 tot en met 11 tot mij genomen. Telkens op een gestolen moment bij het ontwaken en/of voor het slapen gaan, iedere keer goed voor enkele pagina's tot een vol hoofdstuk. Of tijdens de busrit over de Desert Highway. Zelfs op het strand van Aqaba heb ik behoorlijk wat bladzijden omgedraaid en weggelezen. Heerlijk boek. Het speelt in Amsterdam, en de heren Schaap en Wolffers evolueren doorheen de eerste 200 pagina's van een filosofische discussie tot een bij momenten 'geestige' dialoog over taal, verhaal, waarheid en verbeelding...

Maar het zou hier over de P&P-reis naar Jordanië gaan, en dit begint te lijken op een van de betere boekbesprekingen uit mijn Poēsis- en Rethorica-tijd. Stoppen dus daarmee, en over naar wat vandaag aan de orde is. Wie meer wil weten over mijn leesgeneugten kan zich het boek aanschaffen. Leesplezier verzekerd!

Back to Jordan, dus. Met beelden van de historische Jerash-site waar we de overblijfselen van één der belangrijkste Grieks-Romeins-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten gingen bezoeken. Er is zoveel te zien, te bewandelen en te bewonderen dat heer Polo zich alhier wederom beperkt tot een poging om naar goede gewoonte een even scherpe als eigenzinnige selectie uit zijn zelf geportreteerde prentenkabinet te presenteren...

Om U een idee van Hadrianus' triomfboog te geven koos ik voor de linker zij-ingang, omdat daar de 'kaartjesknipper' van dienst een plekje in de schaduw heeft gevonden. Voor een totaalbeeld van dit bouwwerk verwijs ik U naar Wikipedia en de vele andere virtuele onderzoeksplatformen die ons wereldwijde web rijk is. Het mag uiteraard ook in een encyclopedie, een atlas, of een toeristisch prentenboek.

Uit de andere beelden heb ik deze kijk op het ovale forum overgehouden. U ziet het misschien niet meteen op deze prent, maar dit plein is wel degelijk ovaal. En dat is voor die tijd hoogst speciaal!

Het was ook op deze site dat ik in de gelegenheid was een minder conventionele groepsfoto te maken van het bijna voltallige reisgezelschap. Bij de derde kerkmuur, achter de draad, staan ze mooi op een rij!

Nog een intrigerend beeld kon ik schieten in Um Quais: daar is geen parkeerprobleem, en dan vooral op de Golan-hoogte in de achtergrond. Als ik de Arabische ondertiteling van het P-bord goed gelezen heb is een parkeerschijf wel verplicht. U moet ook voor het donker wordt de auto weer ophalen! Verder geen problemen.

En dan ziet U hierboven de foto waarom het raadsel van 1000 JOD draait. Khaled, onze gids ter plaatse, heeft op Mount Nebo een ijzersterke vraag in petto die ik hier niet verklap, maar waarvoor U met gerust gemoed naar Jordaniē kan afreizen om ze ter plekke te horen en te beantwoorden. Uiteraard gaat het hierbij om Mozes, de man van de stenen tafelen, de Rode Zee, het water uit de rots en nog wat van die huzarenstukjes! Voor wie het mocht intresseren: 1000 Jordaanse Dinar is vandaag de dag al 1108 Euro waard...

Om af te ronden een prent die antwoord moet bieden op de veel gehoorde vraag na thuiskomst: "Hebben jullie ginder veel vrouwen met een hoofddoek gezien?"
Ja dus!

Marco Polo  

2 opmerkingen:

Karolien Desmedt zei

Die onconventionele groepsfoto is echt sjiek! Waarschijnlijk heeft niemand gemerkt dat je een foto nam :-)

b-boy zei

Alweer erg mooie foto's!