08 mei 2014

Comment on comments...

Na de fysieke en mentale oplaadbeurt in Luxemburg ben ik er weer helemaal klaar voor. De positieve vibes die hun oorsprong vonden in een weekend tussen goeie vrienden en vriendinnen trillen nog na in mijn ouwe knoken en hebben de batterijen tot de laatste milliampère gevuld. Vooruit dus met de geit, laat de voorjaarse sportbeleving maar komen. Zoals ik reeds eerder aangaf op deze pagina's gaat het vooral om de spectatoriale zijde van het spelleke, en dan nog vooral via de kabel en het net. Polo & Pola waren maar net op tijd terug van de 60 jaren-viering voor tante Mieke om zich neer te vleien in de Crucible-zetels en de snookerfinale in Sheffield te volgen. In een 'best of 35' kan er van alles gebeuren en heeft een mens ruim de tijd om zich helemaal in te leven. Dat heb ik dan ook gedaan, en ben blijven zitten tot Mark Selby zijn laatste zwarte bal had gepot.

Een van de spannendste finales die ik al gevolgd heb: na een 5-10 achterstand vocht hij zich tegen Ronnie O'Sullivan, toch ook geen doetje, volledig terug in de match om het uiteindelijk te halen met 18-14. Da's een 13-4 tijdens de laatste 17 frames. Straffen toebak! Hoe ze van een potje biljart toch een fantastisch kijkspel kunnen maken bewijzen die van BBC al vele jaren, en daar mag Eurosport van meegenieten. Qua commentaar geef ik de Euro-boys *** en die van over het Kanaal *****.

Het werd van zondag op maandag een korte nachtrust, want om de dagplanning niet al te erg overhoop te halen heb ik mij voorgenomen om tijdens de series, de conference semi's én bijhorende finale van de NBA-play off's de condensed games in de ochtend te bekijken. Voor wie de inhoud van deze zin niet meteen kan of wil vatten: ik zit op een onchristelijk vroeg en dus verre van Poloiaans uur naar uitgebreide samenvattingen van basketbalwedstrijden te kijken.  U weet het of U weet het niet, wat op zich niks uitmaakt aangezien ik het hier volledigheidshalve toch even neerschrijf, maar in de eindfase van de NBA-competitie wordt op alle fronten naar een 'best of seven' gespeeld. Ook hier gaat het er erg spannend aan toe: in vijf van de acht serie-confrontaties waren er volle zeven matchen nodig om een winnaar te kennen, met daarenboven nog eens een hele rist overtime's. Dat kan tellen als opwarmer. Nu zijn de halve finales per conference/afdeling begonnen. Mijn eerste indruk was dat er wat stoom werd afgelaten, maar vanaf game 2 gaat het er weer als vanouds behoorlijk pittig aan toe. Heer Polo schuift stilaan verder op in zijn zetel om binnen enkele weken helemaal op het puntje te zitten als de echte eindfase te aanschouwen is. 

En ja, die Amerikanen weten ook verdomd goed hoe ze hun product aan de man moeten brengen: topbeelden en topcommentaar. Steve Kerr, Hubie Brown en Jeff Van Gundy, om er maar enkele te noemen, verdienen vijf dikke *****. 

Tussen de bedrijven door was er nog de finale van de EuroCup basketbal met Sam Van Rossom, die met zijn Valencia de maat nam van Kazan. Ontegensprekelijk een topprestatie van Sam (ooit te licht bevonden voor Oostende!!!). Door het goede spel van Valencia en de onmacht van de Russische opponent was de spanning, toch het zout op de sportpatatten, ver te zoeken. Wat de zaak nog erger maakt is dat men er hier te lande maar niet in lijkt te slagen om een deftige commentator achter de Eurosport-microfoon te plaatsen. Gelukkig staat er ook op mijn 'kaske' een mute-knop en kon ik zonder enerverend geleuter genieten van de defensieve en offensieve kwaliteiten van 'Sam the Man'!

Helemaal om te huilen was de poging van 12 om de beslissende wedstrijd voor de Belgische volleybaltitel op het scherm te brengen. Wedstrijd tot daar aan toe: Antwerpen probeert zijn best nog te doen maar heeft het tijdens de vorige match al uit handen gegeven, Roeselare controleert probleemloos en wordt oververdiend kampioen. Maar dan die uitzending: het gaat hier duidelijk om een stiefmoederlijk behandeld, zwak presterend en dus snel te dumpen kanaal. Het povere resultaat van een pot politiek gesjoemel die geld moet kosten en postjes creëren. Te weinig camera's die bovendien zeer slecht gebruikt worden en een supporter-commentator die zichzelf o zo graag bezig hoort maar niet door heeft dat hij voortdurend door de feiten op het veld wordt tegengesproken. Co-commentator en kenner Gert Vande Broek mag dan nog zijn best doen, het kwaad der partijdigheid en onkunde is al geschied en zoiets neemt heel wat kijkgenot en wedstrijdbeleving weg. Als een verslaggever niet op de hoogte is van zijn taak, verslag uitbrengen is niet hetzelfde als supporteren, als hij bovendien de finesses van het betreffende onderwerp niet meester is en niks zinnigs te vertellen heeft, dan kan hij beter zwijgen. No comment...

Marco Polo