25 april 2014

Veel cijfers tussen de letters...

2014... om maar meteen met de cijfers te beginnen, is zo'n jaar waarin Pasen in al zijn omslachtige glorie het slotweekend van de gelijknamige schoolvakantie in beslag neemt. In het vakjargon spreekt men dan van 'ne late Pasen' die de kalenderplanners ertoe noopt om de veertien dagen Easterbreak in totaliteit voor het eieren- en verrijzenisfeest te proppen. Op die manier mogen leerlingen en leerkrachten om de zoveel jaar ook eens genieten van die extra officiële verlofdag op Paasmaandag. Voil à, dat hebben ze weer gehad! Net als het mooie weer, waarvan we naar mijn aanvoelen tijdens de voorbije weken in ruime mate hebben mogen genieten en hetwelk nog een tijdje blijkt aan te houden. Sabine H. en Frank D.B. zijn hopeloos op zoek naar depressies en koudefronten. Iedere avond blijven zij hun kijkers waarschuwen voor neerslag in allerlei vorm, terwijl de pelouses in onze Vlaamse verkavelingen met de dag schraler en rosser worden en de sproeiers de uitbundig bloeiende tuinperken niet bijgewaterd krijgen.

Met vandaag een ferme 25 graden op de thermometer zal het weer dicht bij een warmste 25 april aller tijden zijn. Mooi toch, zodat Uw evangelisatoire webkrabbelaar zijn naamdag in zomerse omstandigheden kan vieren: Santo Marco!

In de jaren '50 van de vorige eeuw waren de vier evangelisten absolute inspiratietoppers wanneer het ging om jongensnamen. Johannes, Lucas, Mattheus en als het even kon mocht het ook een Marcus zijn: zij leverden in alle mogelijke varianten de benaming voor een groot gedeelte van het mannelijke nageslacht in onze Lage Landen en ver daarbuiten. Neem van mij aan dat ik mijn ouders nog elke dag dankbaar ben om de naamkeuze voor hun telg en dat ik Marc, Mark, Marco of Marrek veruit verkies boven Abel,  Manasse,  Abiram of welke andere bijbelse eerstgeborene-benaming dan ook. Merci, Pierre en Josée!

Eens de Paas- of welke andere vakantie dan ook achter de rug mogen wij ons opmaken voor een aangepast verkeersbericht op de radio: deze keer stond er tijdens de ochtendspits van die eerste werkdag 266 kilometer file op de Vlaamse wegen. Geen rond getal, maar wel genoeg om even bij 'stil' te staan. Dat kunnen zij die toen onderweg waren alleen maar bevestigen.

'Ons klein' kwam dicht in de buurt bij dat recordcijfer: als gast in het Sportcafé van ATV mocht ze na een basketinterview over KaBo het programma afsluiten met een minuutje vogelpik. Voor Anke genoeg om 259 bij mekaar te 'pikken' en zo post te vatten net achter Jan 'Caje' Ceulemans in de lijst van beste ATV-vogelaars. Voor leuk basketbalnieuws kijken we samen met haar uit naar het komende seizoen: 2014-2015 zal een nieuwe uitdaging betekenen en die wil ze zeker niet uit de weg gaan. Meer nieuws volgt later. Zo rond de klok van half twaalf...

Het laatste getal in deze bijdrage is 17, mijn geluksnummer. Maar niet alleen daarom staat het hier te pronken als afsluiter. De ware reden is dat Jean-Marie Pfaff deze cijfercombinatie in een nooit eerder geziene context ten berde bracht. Tijdens een van de Europese voetbalwedstrijden zat hij deze week als analyst/commentator in de studio en had hij het over zijn huidige opvolger bij de Münchener Mannschaft: Manuel Neuer. En wat 'der Jean-Marie' zo geweldig vindt aan Neuer? Dat hij mee vooruit voetbalt en regelmatig uit 'de 17 meter' komt om zijn verdedigers voetballend te steunen en te sturen. Da's knap, zoiets als Stanley Menzo in de jaren '80 onder Aad De Mos... alleen speelde die voor de 16. Dezelfde 16 waarbinnen de penalty gefloten wordt, waarin veel volk zich verzamelt bij een hoekschop of waarbuiten een keeper de bal niet met de handen mag spelen. Maar de 17...?? Ik hou het toch gewoon bij 'my lucky number', JM!

Marco Polo

Geen opmerkingen: