19 februari 2014

In de ban van Newton...

Tijdens het lezen van het hier al eerder aangehaalde 'U bevindt zich hier'-boek van Christopher Potter ben ik zowaar zwaar in de ban geraakt van Isaac Newton, den ouwe Newton zoals men wel eens pleegt te zeggen. Deze duivel-doet-al uit de 17-18de eeuw zou in onze dagen een hoogbegaafd polyvalent multitasker genoemd worden, of wat dacht U van een kerel die de 'jobs' van natuur- en wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist, officieel muntmeester en theoloog combineerde.

 
Ik meende hem mij vooral te herinneren als de boeklezende Engelsman die, wegens niet ver van de boom, een appel op zijn hoofd kreeg en meteen de zwaartekracht uitvond. Die bestond al langer natuurlijk, maar hij kreeg het verschijnsel beter onder woorden en dus ook verkocht!Blijkt dat dit maar een anekdote is en dat zijn ware ontdekkingen en wetten nog van een heel andere orde zijn. Onvoorstelbaar tot wat één mens allemaal in staat is.

Het toeval wil dat er in de fotografiecursus deze week ook een Newton aan bod kwam: der Helmut. Geen Lotti, Kohl of Schmidt maar Helmut Newton. Het deed bij Uw dienaar meteen een belletje rinkelen, want deze portrettentrekker heeft in de Polo-blog ooit al zijn opwachting gemaakt. Vraag mij niet wanneer, da's te lang geleden en af en toe is mijn geest al even zwak als het menselijke vlees... So! Maar als ik hieronder een tipje  van zijn cinematografische sluier licht, dan zal U het zeker de moeite vinden om nog eens terug te scrollen in deze lange lijsten van bijdragen om op geheel zelfstandige basis te ontdekken waar het toen juist over ging.

Het is zomaar één van zijn vele blote tetten-foto's, die echter allemaal een mooi verhaal vertellen en op zijn minst esthetisch verantwoord zijn. Een voorbeeld misschien om in de toekomst wat aan te werken. En aldus brengt heer Polo zichzelve inspiratiegewijs op ideeën. Wat zou er gebeuren als ik het werk van deze Newton's aan elkaar zou koppelen? Niet alles tegelijk natuurlijk, maar neem nu die appel...

Op deze manier krijgt U een duidelijk beeld van de invloed die de zwaartekracht, in hoofde van een appel - model Pink Lady , uitoefent op de kledij van de dames links. Even langsgaan bij de ouwe Newton en de 'jonge' kan weer aan de slag! Wat waren die drie wetten ook weer?

Marco Polo

Geen opmerkingen: