07 december 2013

90+ is een hele kunst...

Tijdens de voorbije week deed zich alweer een last minute-opportuniteit voor: 2 kaartjes voor een optreden van het Toots Thielemans Quartet in de Roma. Daar kon ik geen 'neen' tegen zeggen al was het maar om, en ik geef het hier ootmoedig toe, de heer Thielemans voor het eerst in levende lijve te aanschouwen. Foei toch! Maar ik zou dat mankement in mijn muzikaal cultuurbeleven gaan goedmaken en, middels de genereuze geste van Katelijne dW, samen met broer Guy aanwezig zijn bij het optreden van een 91-jarig jazz-monument.

Ware het niet dat bovenstaande ouwe knar voor zijn laatste en geheel uitverkochte optreden van 2013 te kampen kreeg met een gezondheidsdipje en voor alle zekerheid het hospitaal inging. Niet in staat om met zijn drie compagnons de route het podium te beklimmen en een volgelopen Roma te entertainen ging Toots aan de hart- en longfunctiemeters en werd uitgebreid gecheckt op zijn fysische capaciteiten. Het zou nu al beter gaan met hem, en dus hopen we op een spoedig maar vooral volledig herstel. Leut aa mo goe swanjère, ket!!

De kaarten werden ter plaatse cash terugbetaald en Toots' management had samen met de organisatoren van de Roma voor een gratis vervangprogramma gezorgd: Bert Joris nam de honneurs waar en zou, geruggesteund door het vaste begeleidingstrio van Toots, een knappe prestatie neerzetten.

Broer Guy, die behoorlijk goed thuis is in de muzikale wereld, wist me te vertellen dat deze Vlaamse jazz-trompetist een echte topper is. Voor mij was het een ontdekking, waar ik erg van heb genoten. Een geslaagde avond!

Later op de week kwam het grote nieuws vanuit Suid-Afrika: Nelson Mandela, 95 jaar oud, is vrijdag overleden. Een leider van een niet te evenaren caliber. Alle grote media staan er bol van, en dus ga ik mij hier beperken tot een respectvol uitwuiven van Madiba...


Marco Polo

Geen opmerkingen: