10 november 2013

Suid-Afrika 2013 'Proloog'

De zevende zondagse regenbui valt uit een kletsnatte hemel. Uit de pc-boxen klinken de Peacemakers van Khayelitsha: een "Afrikaans/Zoeloe/Xhosa and  a bit of English" a capella-cd, vorige week gekocht bij Boulder Beach.
Heer Polo is terug op de afspraak en dat zult U, trouwe lezersschare, geweten hebben. Wolken, grijze luchten, wind en regen. Maar vooral de lage temperatuur ben ik niet meer gewoon. Al die factoren samen laten er geen twijfel over bestaan: dit moet Belgenland zijn. Ik wist van horen zeggen dat er nattigheid te voelen was in de Polder. Toen ik gisteren de gevallen herfstbladeren ging opvegen in de tuin heb ik het zelf ondervonden. Kletsnatte toestanden. Vanochtend was het al niet veel beter, en toen wij daarnet een frisse neus gingen halen verzopen we omzeggens op de beslijkte HP-wandelpaadjes.  Mocht Noah nog eens een ark willen bouwen dan is het volgens mij nu het moment om eraan te beginnen. Niet twijfelen en vooral niet te lang wachten.

Maar nu over naar datgene waar het hier meestal om gaat: het nieuws van de dag, al dan niet belangrijk, edoch in beperkte kring steeds het vermelden waard. De voorbije twee weken heeft la Pola mij op sleeptouw genomen naar een warm land, heel ver van hier. Om daar te geraken moest ik mijn persoonlijk record non-stop lange afstandvliegen fors verbeteren. De connectie naar Londen mag dan al verwaarloosbaar zijn, daarna moest ik het wel volle 10 uren uitzingen in een B 747-400 van British Airways om veilig en wel te landen in Johannesburg, Suid-Afrika. Met 18 "blauwe vogels" waren we die van dan af werden rondgeleid door Pierre Vermeulen, met voorsprong de beste gids in het meest zuidelijke land van Afrika. Er is zoveel te vertellen en er zijn zoveel foto's om te tonen dat het mij best lijkt om eerst nog enkele selectie- en opkuissessies in te lassen alvorens een overzicht te geven van deze uitstap. Ondertussen kan ik U alvast meegeven dat de combinatie "deelnemersgroep, reisroute en begeleider" tot het beste behoorde van wat ik mij bij zo'n georganiseerde reis kan voorstellen. Centraal stond de mens en de geschiedenis in een heel complex land, nog steeds deels in ontwikkeling. Pierre hield de aandacht vast met gedreven uiteenzettingen, ludieke tussendoortjes en bij tijd en wijle een 'brokje nuttelose inligting'. Absoluut fantasties. Nie te doen!!! Heer Polo was volledig in de ban van...
Om U een beeld te schetsen: U weet allen hoe mijn leesgedrag in mekaar zit. Een goed boek moet er in sneltreinvaart aan geloven, tijd of geen tijd. Welnu, ik was net voor de afreis begonnen aan Tommy Wieringa's "Dit zijn de namen", een geweldig sterk stuk proza. Hoe ik mijn best ook heb gedaan, uitlezen is er niet van gekomen: steeds andere dingen te doen, uitstappen, gesprekken, bezoeken, dutjes tussendoor en 's avonds moe maar voldaan in slaap vallen. De draad/draden van het verhaal heb ik probleemloos vastgehouden omdat het op zo'n sterke manier wordt gebracht, maar de tijd en de drang ontbrak mij om het geheel in Suid-Afrika af te ronden.

Eens terug thuis werd de leesklus binnen de eerste 24 uur geklaard. En dat ondanks het feit dat daarbij ook de eerste selectie in mijn foto-bestanden is doorgevoerd en de koffers zijn uitgepakt. De wasmachine heeft al x-keren gedraaid, de drooglijnen hebben volgehangen, de droogtrommel heeft bijgedraaid en de eerste strijk is al onder Pola's ijzer gepasseerd.

Een goed boek heeft het deze keer moeten afleggen tegen de top-ervaring van een prachtige rondreis. Veel indrukken, meningen, overwegingen. Interessante ontmoetingen en gesprekken. Teveel om op te noemen. Even laten bezinken en dan proberen in enkele afleveringen mijn bevindingen weer te geven. Oh ja, Pierre is gisteren al opnieuw aan een volgende tour begonnen. Wellicht met evenveel enthousiasme en gedrevenheid om zijn groep weer op de allerbeste manier te begeleiden. Baie goeie gids, die kerel. Nie te doen!!!

Marco Polo

2 opmerkingen:

pericles zei

Wist je dat de oorspronkelijke 747's zo "jong" zijn als wij? Maar dit is naast de kwestie.

Marrek O'Polo zei

Dan waren het er nog van toen want wij verstonden mekaar perfect!! Nostalgie??