14 oktober 2013

Van de hak op die andere tak...

Mocht U zich bij het open einde van de vorige editie weinig tot steeds minder verhullende droombeelden van een zich tot in de toppen van zijn tenen relaxerende Marco Polo voor de geest hebben gehaald, dan mag daar nu tot Uw aller geruststelling aan worden toegevoegd dat schrijver dezes zich in een traagzaam uitgesponnen dagtrip huiswaarts heeft begeven en dat ons deel van 'de verhuis' tot een goed einde is gebracht. Laat U niet misleiden door onderstaande plaatjes: heer Polo is wel degelijk 'gezond en wel', 'sain et sauf' zoals ze ginder zeggen, in Belgikistan gearriveerd. Geen rode hond, en al evenmin de aanwezigheid van een derde of anderzijds overtollig rollend dan wel loshangend attribuut mag enige bezorgdheid bij U doen ontstaan omtrent mijn welbevinden.

 

 
Beide maken deel uit van de kunstcollectie Peyrassol, waarvan eerder reeds sprake, en ik kon niet nalaten U nog even te laten meegenieten van wat we daar zoal voorgeschoteld kregen. Was het weer niet te pruimen die zondagavond, de hedendaagse artefacten op het wijndomein waren het des te meer. De meteorologische blogbocht is bij deze andermaal vlekkeloos ingezet, en dus... hebben we alhier in de Polder, wellicht net als U - mijn zeer gewaardeerd publiek - kunnen vaststellen dat België en bij uitbreiding de aanpalende Lage Landen niet al te hoog van de toren moet(en) blazen als het om aanhoudend mooi najaarsweer gaat. Noem het gerust de teloorgang van de Indian Summer-hype. 't Is goed geweest: zowel de zomer als de nazomer, allebei anno 2013, maar tot nader order blijft het hier le Plat Pays, avec un ciel si bas, avec un ciel si gris, avec le vent du nord... en de lucht, grrrrijs als de torens van Brugge en Gent. Ai, Marieke...!!!
De herfst heeft definitief zijn intrede gedaan. Nog een week en de wintertijd gaat in. Dan is 't helemaal afgelopen, en tijd om onze biezen te pakken. Dat gaan de Rode Duivels ook doen, hé. Nu ze zich 'mathematisch zeker' geplaatst hebben voor de eindronde van het WK 2014 in Brazilië lijkt het wel of er een heuse volksverhuis op gang gaat komen. Ik kan de letterhoogte van de krantenkoppen die het nieuws bekend maakten zelfs niet bij benadering meegeven, maar:
"We gaan naar Brazilië!!"
Ik kan niemand ongelijk geven. Polo & Pola zijn er al twee keer geweest, telkens voor een hele maand en met heel wat stop-, rust-  en verblijfplaatsen middels een aantal binnenlandse vluchten. Prachtig land. Een absolute aanrader. Maar als U veel wedstrijden wil zien en alles goed in beeld wil krijgen, dan is er slechts één  optie: thuis blijven en tv kijken! Er mag dan al een beer-connection bestaan tussen onze beide landen, aan de smaak van een frisse Belgische pint kunnen ze ginder nog niet tippen hoor!!
Maar goed, dat zoekt iedereen zelf maar uit. Als 'onze jongens' wereldkampioen worden, waar de verzamelde nationale media zo af en toe al over moeten berichten, dan zal het hier ook wel feest zijn zeker?! Da's nog eens iets om over na te denken.

Een en ander had zo zijn repercussies ten aanzien van mijn donderdagavondse tijdsbesteding: de fotografiecursus bij coStA. Vorige week gold er op de 'gedempte zuiderdokken' een tijdelijk parkeerverbod. Er stonden grote schermen en tegen vrijdagavond werd een massa voetbalsupporters verwacht, dus moest er tijdig ontruimd worden om de organisatie op poten te zetten. Gelukkig biedt 'de kaai' meestal nog wel een alternatief, wat mij dan weer een andere wandelroute opleverde door de wijk op weg naar mijn collega-portrettentrekkers. Van die gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om extra inspiratie op te doen. Gevolg: een paar dagen later ben ik terug op pad gegaan om nachtelijke sfeerfoto's te maken. Ik heb heel wat uitgeprobeerd, zelfs nen Duvel in 't Misverstand, en kijk eens wat er uit de bus kwam.

 ISO 800, f/18 en een sluitertijd van 30 seconden. Statiefje heeft zijn nut bewezen. Zoiets als een 'wereldgoal': bal in één tijd op de slof en 'en volley' recht in de winkelhaak. Daar is ook geluk bij nodig dacht ik en dus noem ik het al bij al een 'lucky shot'. Een super-vuurvlieg of een zigzag laserstraal? You tell me...


Marco Polo

1 opmerking:

pericles zei

Een fietser - zonder achterlicht - met "schuin" voorlicht, die wegreed? Of een fietster die naar jou toereed? Met achterlicht maar onzichtbaar gezien de aangegeven richting? Hoe dan ook: beheersing van het medium. Leuk om publiceren in een fotoboek van de meester.