19 oktober 2013

Bij het afscheid van een minzaam mens...


Robert Soetewey

Vriendelijke collega
Geïnteresseerde sportvriend
Raadgever met een visie
Minzame kameraad
Man met een warm hart
Deze week
Veel te vroeg overleden

 En zo gaat het leven voor de een verder, en stopt het voor de ander. Geen ontkomen aan, maar wel iets om af en toe bij stil te staan. Twee weken geleden genoten we, samen met nog een twintigtal Pito-plussers, van een heerlijke najaarswandeling in de Hobokense Polder. Dinsdag was hij toeschouwer bij de Grote Sluitingsprijs in Putte om het einde van het wielerseizoen mee te maken, en enkele uren later...
Mijn deelneming aan Wanda & de familie.

Als er al drukte om mij heen te bespeuren was of er om een of andere reden een dwangmatig gevoelen de kop zou opsteken dan worden zulke verschijnselen onder de gegeven omstandigheden meteen weggerelativeerd. Hoewel het moeilijk is om die gevoelens onder de juiste woorden te brengen ga ik er maar van uit dat ook nu 'tijd' uiteindelijk raad zal brengen. Hier en nu maak ik de overstap naar, of noem het de aansluiting bij, het dagdagelijkse gebeuren via enkele artistiek gerelateerde lichtdrukmalen. U had van mij nog iets tegoed. Ik zou de sluier lichten van de geheimzinnige aankoop die we deden tijdens onze heenreis naar Pignans en dewelke wij, wegens tussendoor nog af te drukken, op de terugweg zouden ophalen. Welnu, dat is allemaal gebeurd, het transport is prime verlopen en de afdruk in kwestie heeft ook al zijn droog- en pletperiode achter de rug. Polo & Pola zijn de trotse eigenaars geworden van deze nr10 uit de nieuwe serie Migration van Olivier Brunot...

Als U in de buurt van Lyon nog eens in de file staat, of zelfs zonder dat, neem dan de afslag naar 38200 Vienne, parkeren aan de boord van de Rhône, te voet de oude stad in en dan op zoek naar de rue Teste Bailler en het gelijknamige atelier. Als hij daar niet is, vraag dan naar de rue du Collège 19 en misschien staat hij daar les te geven. Ben benieuwd of U het de moeite zult vinden? Wij alleszins wel, want hij die de verte inkijkt, gaat vertrekken, al op weg is of net twijfelt of hij wel zou gaan, zou durven, de migrant: hij heeft een propere inlijsting gekregen en een plek in een hoekje van ons huis.

 
Maar er was niet alleen een artistieke inbreng uit het Franse buurland. Veel dichterbij, in Sint Andries, heeft heer Polo zelf een fotografische studie gemaakt en een klein project - al zeg ik het zelf - niet onaardig afgewerkt.Ik ben al vele jaren in het bezit van een prentafdruk uit de parochie van miserie. Met de recentelijke fotografiecursus en de daarbijhorende en op zich onvergelijkbaar uitdagende begeleiding van Matthijs Uivel - lesgever, mentor en drijfveer van de groep - leek het mij een mooi opzet om te pogen dezelfde locatie nog eens in beeld te brengen. Statiefje aan de overkant en dan maar proberen: diafragma, sluitertijd, ISO, wel of niet inzoomen, het beeldkader aanpassen, alles kwam eraan te pas.

 
Met uiteindelijk bovenstaand dubbelbeeld als resultaat. De tekenaar/etser uit ver vervlogen tijden heeft het lang niet slecht gedaan, maar ook van mijn eigen fotografische bricollage ben ik niet ontevreden. Het brengt een mens op ideeën, en daar ging het tijdens deze 7-delige fotoworkshop vooral om. Toffe ervaring!

Marco Polo

Geen opmerkingen: