15 juni 2012

TOO LITTLE, TOO LATE...

Misschien was de titel van de vorige blogpost wel dichter bij de actualiteit dan ikzelf zou gewild hebben. Was er dan toch sprake van overmoed, teveel koeien tegelijkertijd bij de hoornen nemen, verder willen springen dan het beschikbare stokje lang is, overdrijven in de meest brede zin van het woord? Wellicht wel ja, want sinds gisteren zijn er weer enkele lichamelijke signalen die mij erop attenderen dat ik het voorlopig beter iets kalmer aan kan doen en dat het met 'wat minder' ook wel zal gaan. Dus luister ik maar weer naar m'n eigen ouwe lijf en schakel mezelf even terug in de relax-stand. Beter laat dan nooit, maar wellicht ook nu weer iets te laat om helemaal goed te zijn. Daarmee ben ik echter niet alleen, verre van zelfs...

In hun eerste match in de kwalificatieronde voor het EK Basketbal 2013 waren de Belgische basketvrouwen in hetzelfde bedje ziek. Pas in de tweede helft maakten zij er echt werk van en naderden tegen het einde van de match tot op twee punten van Slovenië. Net niet genoeg, en het betere weerwerk werd iets te laat ingezet. Eindstand 59-63. Volgende keer, morgen op verplaatsing in Slowakije en nog steeds zonder 'ons revaliderende klein', hopelijk beter. De weg is nog lang en de kansen op plaatsing menigvuldig.
Voor de Hollandse voetballers begint het verhaal eentonig te worden. Tegen Denemarken gingen ze onverwacht onderuit wegens de mouwen te laat en niet hoog genoeg opgestroopt en van Duitsland kregen ze voetballes. Een laat tegenoffensief kwam, zoals ik in de titel al aangaf 'too little, too late', en leverde geen punten meer op. Daarna begonnen die Kezen zowaar Belgisch te praten en orakelden in hun interviews onze eigenste ex-bondscoach Leekens na: "Mathematisch blijft alles nog mogelijk." Ze hebben dan nog gelijk ook, maar dan moet er zondag wel uit een heel ander vaatje getapt worden. Een roemloze uitschakeling in de poulefase zou wel heel hard aankomen bij onze Noorderburen, maar wie niet horen wil... Ook de van nature kritische Nederlandse persjongens stellen zich vragen: niet alleen bij de opstelling van het team, maar wellicht nog meer bij de instelling van de opgestelden. Jack Van Gelder wond er geen doekjes om tijdens het post-game interview met Wesley Sneyder: "Zijn jullie er wel echt voor gegaan? Zat iedereen kapot, ook fysiek, na deze nederlaag? Ik had niet steeds de indruk dat er steeds voor de volle 100% werd gespeeld..." Daar hoeft geen uitleg meer bij, denk ik dan als simpele boerejongen uit de Polder.
 Voor zover we hem na zijn prestaties(sic) van het afgelopen seizoen en zijn optreden op het huidige EK nog zo mogen benoemen, staat 'de leeuw' binnenkort toch in z'n hempie. Iets waartegen heel voetbalminnend Nederland zich alsmaar en tegen beter weten in blijft verzetten in de supportersgezangen en wat niet in dank zal afgenomen worden van de Oranje-selectie. Robben kijkt achterom: om de schade op te meten? Ook daarmee zijn ze iets...

Voor de NBA-fans is er tenslotte nog een gelijkaardig verslag: in Game 2 van de Play-Off Finals rekende OKC ook iets teveel op een late terugkeer en finaal haasje-over met Miami. Wat in de eerste match nog lukte botste nu op de onwil van de Heat-sterren. Ook hier was het 'too late', ondanks een heel forse inspanning op het einde.Winst voor Miami, 1-1 in de matchen en dus al minstens 5 wedstrijden in deze finales.

Marco Polo

2 opmerkingen:

peterpignans zei

Wat meer uitblazen,Marco ? Kan je maar goeddoen !

pericles zei

Haarfijne analyse van het Nederlandse voetbal.
Vanavond toch supporteren (tegen beter weten in).
Maar: luisteren naar de taal van je lichaam. Kreeften moeten dat af en toe maar niet negeren. T.C.