19 april 2011

Zomerse Semana Santa 2011...

Belgen en Nederlanders beleven in hun thuisland een hoogzomerse week in april, zo net voor het feest van de Verrijzenis. Een week die in Spanje doorgaat als Semana Santa, maar in de Lage Landen aan de Noordzee al eeuwenlang gewoon de Goede Week wordt genoemd. En "goed" is ze, deze zevendaagse periode voor Pasen met Augustiaanse temperaturen en Juliaans terrasjesweer. April, bekend om haar capriolen, geeft dit jaar wel een heel biezondere invulling aan dit grillige begrip. Waar we ons bij tijd en wijle in deze vierde maand van het jaar "normaal" verwachten aan regen- en hagelbuien, grijze luchten en een stevige voorjaarsstorm met laat-hivernale kwikniveau's moeten we in 2011 vervroegd de schaduw opzoeken teneinde het getaande lijf te beschermen tegen nog grotere rimpelvorming als gevolg van overdreven bronzage. Naast regelmatige lommerpassages is het heden ten dage ook hoogst aangewezen om voldoende vocht tot U zelve te nemen om aldus de perkamentachtige vervorming van Uw huid tegen te gaan, of alleszins te vertragen. Ook de grasmatten, de nieuwe dakplataan en de hortensias in onze recent heraangelegde tuin vragen de nodige aandacht en bij deze tropische omstandigheden extra veel kunstmatige beregening. Gezien de precaire situatie heeft heer Polo alhier de waternoodtoestand afgekondigd: water is er vanaf nu alleen voor de planten en de bloemekes die in de kilte van de avond moeten besproeid worden. De mens zal zich aan de situatie aanpassen en enkel bieren, bij voorkeur Duvel, wijnen, rood mag maar rosé zal ook wel smaken bij 25°C..., mojito's, caiperinhas en andere cocktails tot zich nemen. Op die manier wil ik een bijdrage leveren aan het op peil houden van de nodige waterreserves en de natuur niet nodeloos extra belasten. Wie ook haar best doet om deze maand op ecologisch verantwoorde manier door te komen is deze mooie meid, die April heet (sic)...

Ik trof haar aan op het internet toen ik mezelf al googelend wilde informeren betreffende de huidige "hete aprilse dagen". In de wetenschappelijke veronderstelling dat dit een eerder uitzonderlijk dan doordeweeks of althans jaarlijks weerkerend fenomeen is ging ik op zoek naar documentatie betreffende eerdere hete aprildagen. Tot mijn verbazing, maar tevens niet onaangenaam verrast, kwam ik bij deze variant van Hot Marijke terecht. Tijdens een kort telefoongesprek bevestigde zij haar deelname aan de voorgestelde actie en verklaarde zich bereid eveneens het water te sparen voor de plantjes en haar balkonnetjes enkel van het allernoodzakelijkste schuimrandje te voorzien. Waarvoor dank.

Wie tijdens deze hete week ook opnieuw zijn opwachting maakt is hij die we vorige maand voor 40 dagen de woestijn in zagen trekken. Hij is de droogte ondertussen goed gewoon, en zal met plezier weerkeren in ons midden. Voor hem geen probleem, als er maar een frisse pint... euhh Duvel klaarstaat.

Marco Polo

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ongetwijfeld is een Duvel een sublieme dorstlesser bij zwoele temperaturen, maar naar 't schijnt is de smaak van een gekoelde bruine Leffe in de woestijn... verrukkelijk. ;-)

De noenkel

Marrek O'Polo zei

Zeker weten Noenkel!! Was het niet zo'n 10 jaar geleden dat ik dit opperste geluk mocht smaken...???

Anoniem zei

Correct: 17 juli 2001, in de kasbah nabij de duinen van Merzouga, als ik me niet vergis. Memorabel moment, nog altijd, ook voor mij...

De noenkel