31 december 2009

De klassieker der klassiekers...

Net als de vorige 40 jaar miste ik vanmorgen vooral de klank van de "zangerkes". In mijn eigenste kinderjaren stonden wij op deze laatste dag van het jaar extra vroeg op om "op ronde te gaan" teneinde buren en kennissen in dichte of wijde omgeving onze nieuwjaarswensen toe te zingen in de hoop daarvoor in ruil een lekker snoepje, gezond stuk fruit of bovenal een centje terug te krijgen. Vannacht waren onze kleinkinderen te gast in de Graspolderlaan, maar zelfs zij doen niet meer mee aan die prehistorische traditie: zij trekken 's morgens de zithoek in en kijken naar de Ketnet-reeksen tot ze blauw zien.
Den bompa blijft dan achter met zijn nostalgie, en dus ook met de 1000 van Radio 2: een poepsimpele format over liedjes " uit de tijd van toen" en "weet je nog wel wie dat zong", die het elk jaar toch weer doet! Vijf dagen lang ben ik non-stop luisteraar van de gewestelijke zender die mij voor de rest van het jaar enkel kan boeien met De Pré Historie, niet toevallig ook zo'n retrospectief muziekprogramma. De timing van deze klassiekers-vijfdaagse is perfect: tussen de feestdagen door mijmeren over vroeger en bij al die bekende tunes de juiste herinneringen ophalen.
Man toch, wat word ik oud...
Bovendien speelt dit overzicht ook een bepalende rol in de keuze van mijn laatste foto. Veel melancholische nummers, klassiekers die er "staan", oude bekenden, evergreens, "goeie" muziek, dingen waar ik van houd en die in veel gevallen ook terug te vinden zijn in m'n eigen cd-collectie leiden mij naar een ander monument wiens aanblik mij telkenmale weer beroert.

1De Onze-Lieve-Vrouwetoren van Antwerpen is al dikwijls het onderwerp geweest van een fotografische weergave op deze blog, en ook in 2009 heb ik er weer heel wat opnamen van gemaakt. Mijn keuze voor de nummer 1 van dit jaar gaat naar een "zicht op de kathedraal voor specialisten". Wie er meer over wil weten moet hiernaast "klikken" op augustus 2009 en daarin doorscrollen naar "In de wind..."

Verder rest er mij niets meer dan U allen een heel feestelijk eindejaar toe te wensen, niet te zat en niet te zot, een gelukkig nieuwjaar, een goede gezondheid in 2010 (en ook daarna) en bovenop héél veel vriendschap!

Marco Polo

Geen opmerkingen: