28 juni 2009

Summer of '69

De herinneringshype aan de zomer van '69: we kunnen er niet omheen. Speciale uitgaven bij binnen- en buitenlandse tijdschriften, documentaires, boeken, verzamel-cd's, noem het
en het bestaat al met als titel een variante op Summer of '69. Iedere keer dezelfde verhalen en de zichzelf herhalende commentaren op steeds weerkerende items.
De eerste landing en wandeling van een mens op de maan,
de eerste Tour-overwinning van Eddy Merckx en Woodstock.
Met enig gevoel voor pathos ook nog de literaire aflossing van de wacht in het Vlaamse schrijversgild bij het overlijden van Frank Lateur, alias Stijn Streuvels, en de moord op Sharon Tate.

't Is leesvoer voor in de hangmat, thuis of binnenkort op vakantie.
Dat diezelfde zomer, op meteorologisch vlak absoluut tweespaltig met een bloedhete juli-maand en een kletsnatte augustus, de laatste werd voor mijn broer Luc zal slechts weinigen onder U bekend zijn. In het begin van die vakantie sloeg een agressieve vorm van acute leukemie hem alle levenskansen uit handen.
De toekomst voor het gezin De Mondt uit Essen zag er plots helemaal anders uit, als er op dat moment nog van een toekomst sprake was. Ook daar zijn ondertussen 40 jaren over heen gegaan.

Het is een kanttekening in de loop van de geschiedenis, maar een die ons jonge leven en de overstap naar adolescentie sterk heeft beïnvloed. Vader en moeder stonden perplex, wisten geen raad, maar moesten wel verder voor en met ons. "Onze Luc" had geen schijn van kans in die "zalige zomer van '69". Hij mocht na veel onderzoeken, puncties en pogingen tot behandelen nog even naar huis en vol cortisone aan zijn middelbaar op 't College beginnen. Lang heeft dat niet geduurd: "Zes maanden nog..." hadden de dokters in AZ Leuven gezegd, en dat was akelig nauwkeurig.
Een facet van die Summer of '69 dat ervoor zorgt dat mijn inkleuring van die herinneringen een grauwe schaduwkant heeft. Maar mooie intimistische muziek uit dat kanteljaar hoort er wel bij: Albatross van Fleetwood Mac.
Voor een gewone sterveling?
For another golden boy...

Marco Polo

Geen opmerkingen: