09 juni 2009

Inleveren en afslanken

Tussen alle berichten over de resultaten van de regionale en Europese verkiezingen door hoorde ik gisteren de mededeling dat het op 8 juni Tax Freedom Day 2009 was.
Het is de dag waarop volgens de berekeningen van fiscalisten en belastingadviesbureau's de inwoners van een bepaald land, in dit geval en voor zolang het nog duurt België, eindelijk voor eigen rekening gaan werken. Na 43,5% van het jaar, de 151ste dag oftewel op 8 juni, is de gemiddelde belastingdruk gezamelijk weggewerkt. Tot dan wordt door iedereen zogezegd gepresteerd voor Vadertje Staat en men schildert die eerste periode af als nutteloos en enkel goed om "verloren" geld af te staan aan de "zakkenvullers". Geen leuk idee natuurlijk, en zeker als het zo negatief in beeld gebracht wordt door serieuze organisaties die net op de kap van belastingbetalende burgers en maatschappijen hùn geld verdienen. Dat diezelfde staat met dat geld zorgt voor de organisatie van onderwijs, verkeer, politie, brandweer en gerecht, voor sociale uitkeringen, pensioenen... en nog zoveel meer wordt er voor de goede orde en het eigen gemakkelijke gelijk even niet bij verteld. Natuurlijk moet de Staat die gelden zo goed mogelijk gebruiken en liefst nog beter beheren. 't Is jammer dat we daar nu net de laatste tijd niet echt een voorbeeld van gekregen hebben, maar nodig is het wel: "Koken kost geld!"
Voor mezelf komt er toch een ander resultaat uit de berekening. Als ik de belastingaangifte goed heb ingevuld en de simulatie-machine haar werk laat doen blijkt dat ik reeds op 23 april voor mezelf aan de slag kan en la Pola volgt al 4 dagen later.
Voor ons een reden om het toch niet zó somber in te zien:
wij kunnen misschien iets vroeger stoppen met werken tegen het einde van het jaar, begin december bijvoorbeeld !

Vandaag werd er op PITO gefeest, zij het "en petit comité".
Onze grote vriend Marc XXL is sinds vier maanden aan een afslankingscampagne bezig. Niet de schoolwerkingskosten noch de uitrustingskosten voor zijn geliefde afdeling Sanitair werden teruggeschroefd, niet op de fiets-kilometervergoeding van de sportieve leerkrachten noch op de verplaatsingskosten in het algemeen werd beknibbeld, maar op zijn eigen lichaamsgewicht zette hij de schijfrem. Meer zelfs, met een rotvaart en als sneeuw voor de zon verdwenen de kilo's bij onze kameraad en vorige week kon hij ons heel fier mededelen dat de eerste 20 eraf waren!!
Tijd dus om te huldigen en te vieren...

PROFICIAT !!!

Marco Polo

2 opmerkingen:

peterpignans zei

Vier je zoiets met... TAART ? ;-))

aloysiusprimus zei

Ook van onzentwege een dikke proficiat aan Marcus Aurelius!
Hij lijkt al meer en meer op onze vriend Ward de Bever, maar dan in afgeslankte versie.
Sterkte nog voor hem en de zijnen.

AP