16 april 2009

Nederlantstaalige veigen...

Deze morgent kwamen ze in Peeters & Pisjal te zegge da ze in Olland een exsaam gaan doen voor taal as ze naar de univesitijt gaan. De kinders in Olland kunne nie meer zonder faute schreiven. Het is een waare sgande, zowiets zau bij ons egt nie kunne.
Daarom ebben ze in Leuven, een bekende Belgiese univesitijtstat, ook een toest gedaan voor de kinders in het parc.
Zei moeste een diktee doen met moeieleike woorde in.
Valt nu doot: hier maaken ze eveveel faute as in Olland. 't Is ier geen knijt beeter. De leeraars zulle onmideleik in axie moeten treeden: beetere lessen en meer punte geeven. Dan word het alemaal direc veel beeter met de taal van ons kinders en moogen zei weer naar de univesitijt om hunnen teit te verscheite...

Bij Aloysius Primus, die de taalopleiding zijn hele actieve leraarsloopbaan lang ter harte heeft genomen en nu nog steeds op maandelijkse basis een ruim publiek laat delen in zijn linguïstieke hoogstandjes, moet deze berichtgeving als een hete priem door het taalminnende hart zijn gegaan.
Dat ze er boven de rivieren qua geschreven taal niks meer van bakken: daar hadden wij wel zo'n flauw vermoeden van!
Verbaal zijn ze zeker straffer dan onze kinderen, maar schriftelijk dachten wij dan toch weer voor te liggen op die van A'-, R'-, Monniken- en alle andere -dammen de U zich maar voor de geest kan halen. Niets is minder waar..., tenminste: als wij de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek mogen geloven.
Onze vriend Primus heeft echter nu geen tijd meer om zich nog met deze zaken in te laten. In zijn laatste blogexploot, dat pas gisteren het levenslicht zag, gunt hij ons een inkijk op de dagdagelijkse bezigheden in zijn eigenste lusthof.

U ziet hem hierbij aan de slag terwijl hij, en ik neem de vrijheid om zijn woorden letterlijk aan te halen, het familieprieel van alle smetten ontdoet. Wat hij echter niet vermeldt in zijn commentaar is het feit dat dit lichtdrukmaal zelf ook het resultaat is van een zeer doorgedreven reiniging. Enig opzoekwerk, in dit geval op het wereldwijde web, is mij nooit teveel om de ware toedracht van de Pauselijke verhaallijnen te achterhalen.
Amper twee minuten "Googelen" volstonden om onderstaand origineel tevoorschijn te toveren...

En da's heel wat anders dan die goedaardige prent middels dewelke heer Aloysius ons wil overtuigen van zijn onschuldig tijdverdrijf in eigen midden. Terwijl men 't allenkant de raamprostitutie aan banden legt en schoon schip wil maken met de allersuggestiefste rode verlichtingen in het straatbeeld gedraagt de Pauselijke Eminentie zich in zijn vrije uurtjes als een scabreuze prieeltjesmelker die op de hem geheel eigen manier dwars tegen de stroom oproeit en ons, U en mij, een neus zet.
Dit laatste mag ons niet verbazen, zeker nu hij zo onder vuur ligt met die Vlaamsche veigenhistorie...

Marco Polo

2 opmerkingen:

peterpignans zei

Hadden we het niet allemaal vermoed ... ? Anderzijds, wie zijn we om daar een steen naar te werpen ?

aloysiusprimus zei

Meer dan meesterlijk, maëstro!
Je blijft ons verbazen, zeker in de week voor de laatste doorlichting door Hare Doorluchtigheid Diana.
Sterkte voor volgende week en dank voor je bloggebeuren.

AP (= Aloysius Pornopimpus)